scoalamamei
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

ce pot face ca s ama asigur ca copilasul meu se va naste sanatos?

In jos

ce pot face ca s ama asigur ca copilasul meu se va naste sanatos? Empty ce pot face ca s ama asigur ca copilasul meu se va naste sanatos?

Mesaj  simona-carmen Sam Apr 19, 2008 11:16 pm

In timpul sarcinii vi se vor face probabil teste pentru a monitoriza problemele care pot produce un handicap fatului. Unele dintre acestea fac parte din setul standard de ingrijire prenatala. Altele sunt realizate doar in circumstante speciale, de obicei atunci cand se considera ca e posibil ca fatul sa fie anormal. Scopul testelor este de a detecta orice problema serioasa cat mai devreme posibil, caz in care puteti sa faceti, daca doriti, un chiuretaj. Dar, in cele mai mule cazuri, rezultatele obtinute vor confirma, ceea ce orice parinte isi doreste, ca fatul este normal.

Nu este obligatoriu sa faceti niciunul dintre aceste teste, iar daca sunteti hotarata sa nasteti oricum, probabil ca veti prefera sa nu le faceti. Dar, chiar si in aceasta din urma situatie, trebuie sa acceptati ideea ca veti avea un bebelus cu un handicap inainte de nastere si, daca acesta este tratabil, sa discutati si sa planificati tratamentul din timp.

Tipuri de teste pe perioada sarcinii:

Teste screening

Un test screening va arata doar ca e probabil sa aveti un bebelus cu handicap. Daca rezultatele va arata ca sunteti la "risc inalt" ("screening pozitiv"), veti face un test diagnostic, ceea ce nu inseamna insa in mod obligatoriu ca e ceva in neregula cu bebelusul dumneavoastra.
Testele screening nu prezinta niciun risc pentru fetus sau mama. In schimb, ele nu pun un diagnostic definitiv deci nu pot indica cu precizie daca fatul are sau nu o anomalie congenitala.

Teste diagnostic

Testele diagnostic arata daca bebelusul dumneavoastra are sau nu un anumit handicap.
Toate testele diagnostic, cu exceptia anomaniilor detectate prin ecografie, implica recoltarea de probe din uter, ele avand un risc crescut in producerea unui avort.
Cele mai comune teste diagnostice sunt amniocenteza si biopsia vilozitatilor coriale, amandoua avand o acuratete de 99% in diagnosticarea acestor anomalii. Aceste teste pot de asemenea sa indice sexul copilului. In general, dureaza doua saptamani pana la primirea rezultatelor.

Ecografia

Ecografia este un test de rutina ce vi se face intr-un anumit stadiu al sarcinii. Prima ecografie, care va da posibilitatea sa va vedeti fatul pe ecran, transforma sarcina intr-o fascinanta realitate. Ecografia este o procedura lipsita de riscuri si nedureroasa. O substanta uleioasa este intinsa in strat subtire pe abdomen, peste care medicul plimba cu usoara apasare un intrument - numit transductor. El trimite si receptioneaza unde sonore, pe baza carora contruieste imaginea fatului pe ecran.
Cu exceptia ultimei perioade a sarcinii, vi se va cere sa beti multa apa pentru ca vezica urinara sa se umple si sa se ridice uterul, pentru a fi vizualizat mai usor.

Prima ecografie

Daca aveti un istoric de avort sau daca aveti dureri sau sangerari, prima ecografie va fi programata la 6-11 saptamani. Aceasta va confirma ca sarcina este in evolutie sau poate detecta o sarcina extrauterina. Daca faceti atat de devreme prima ecografie, este posibil ca transductorul sa fie introdus in vagin, fara a exista vreun risc de a produce avort.

A doua ecografie

Unele spitale va recomanda a doua ecografie intre a 11-a si a 16-a saptmana, pentru a stabili cu acuratete varsta sarcinii.

Ecografia din saptamanile 18-20 de screening al anomaliilor

Aceasta ecografie este facuta pentru a confirma varsta sarcinii, pentru a avea siguranta cresterii normale ale fatului, a faptului ca inima, creierul, organele, membrele sale se dezvolta normal. Ea va evidentia de asemenea, orice ar putea complica sarcina, cum ar fi o placenta jos inserata.

Ecografiile suplimentare

Este posibil sa vi se faca ecografii suplimentare mai tarziu, in timpul sarcinii, in cazul in care aveti o sarcina gemelara sau daca medicul considera ca fatul nu creste adecvat. Ecografia facuta in ultimele sase saptamani de sarcina indica pozitia fatului si a placentei.

Tomografia Nucala

Se face in perioada celor 11-14 saptamani. Este posibil sa vi se ceara sa faceti tomografie nucala (a cefei) pentru a se aprecia riscul de sindrom Down.
Doar cateva spitale fac aceasta investigatie, care masoara acumularea de lichid la nivelul cefei; in cazul in care are sindromul Down, aceasta este mai mare. Rezultatul testului, combinat cu varsta mamei si rezultatele testelor sanguine de screening, ajuta medicul sa calculeze riscul de sindrom Down si sa decida daca mama ar trebui supusa unui diagnostic.

Cea mai buna modalitate de a risipi toate grijile, privind dezvoltarea bebelusului, este de face vizite periodice la medic in timpul sarcinii, astfel problemele de sanatate pot fi depistate si tratate din timp, iar afectiunile din timpul sarcinii pot fi prevenite.
http://www.ele.ro/Copilul_meu_se_va_naste_sanatos__--a7105.html
simona-carmen
simona-carmen

Numarul mesajelor : 13
Varsta : 43
Data de inscriere : 11/03/2008

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum