scoalamamei
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

sarcina si varice

2 participan?i

In jos

sarcina si varice Empty sarcina si varice

Mesaj  Simona Lun Mar 10, 2008 2:16 pm

SARCINA SI VARICE

Boala varicoasa

Inainte de a discuta despre varice, este important sa prezentam schematic câteva date referitoare la circulatia sângelui venos la nivelul membrelor inferioare.

Sângele membrelor inferioare este colectat prin doua sisteme venoase - sistemul venos profund si sistemul venos superficial. Sistemul venos profund dreneaza sângele provenind din circulatia aferenta structurilor osteoarticulare si musculaturii coapsei si gambei, în timp ce sistemul venos superficial ”colecteaza” doar sângele provenind din pielea si grasimea ce ocupa spatiul situat deasupra muschilor.

Desi aceste sisteme sunt separate printr-un plan fascial profund, ce îmbraca toata musculatura membrelor inferioare, între ele exista legaturi prin vene comunicante, ce perforeaza aceasta fascie. La radacina coapsei, în regiunea inghinala, sistemul venos superficial se uneste cu cel profund, formând un trunchi venos unic, ce dreneaza tot sângele membrului inferior.

Sensul unic de circulatie al sângelui este de jos în sus si de la suprafata spre profunzime, adica dinspre sistemul venos superficial spre cel profund. Aceasta se poate realiza gratie valvelor unidirectionale care se gasesc în interiorul venelor profunde, a celor superficiale si a comunicantelor dintre ele.

În momentul în care aceste valve devin incompetente, sângele cu presiunea mai ridicata din sistemul venos profund, patrunde în sistemul venos superficial determinând staza si dilatarea venelor superficiale.

Valvele unidirectionale pot deveni incompetente fie prin deteriorarea calitatii lor, în cadrul unor procese degenerative, fie prin fortarea lor de catre o coloana de sânge cu presiuni mult prea mari. Varicele sunt reprezentate tocmai de aceste vene dilatate, apartinând sistemului venos superficial.

Boala varicoasa este mai frecventa la femei, 60% dintre acestea prezentând semnele bolii, la vârste cuprinse între 20 si 50 ani.

Desi nu se cunoaste modul în care se transmite caracterul patogenic, în anchetele efectuate de Prof. I. Pop de Popa, factorul genetic a fost prezent în peste 80% din cazuri.

Tipul constitutional predispus la aparitia bolii varicoase este cel longilin, care prezinta asa-zisul “sindrom de deficienta aponevrotica”, caracterizat de coexistenta la aceeasi persoana a hemoroizilor, piciorului plat, ptozelor viscerale, artrozelor coxo-femurale sau a herniei de disc. Aceasta deficienta afecteaza si peretele vascular, care devine mai lax, usor de dilatat de catre o coloana de sânge, chiar si la presiuni mai mici, apropiate de normal.

Toti factorii care afecteaza fie valvele unidirectionale, fie presiunile exercitate asupra lor, pot fi considerati factori favorizanti în aparitia varicelor.

Astfel, o profesiune care impune statul prelungit în picioare (la profesori, vânzatori, frizeri, stomatologi,etc.), efortul muscular intens si prelungit (halterofili), sau trepidatiile, caldura si umiditatea excesiva, favorizeaza aparitia varicelor.

Trebuie reamintit ca singurul factor care determina întoarcerea sângelui din membrele inferioare catre inima, împotriva fortei gravitationale, este contractia musculaturii. În lipsa acesteia, sângele stagneaza, oxigenarea vaselor este îngreunata si astfel, pe lânga o crestere a presiunii în vase, se adauga si o alterare profunda a calitatii structurilor vasculare si valvulare.

Obezitatea, pe lânga plusul de greutate ce apasa asupra membrelor inferioare, prin tulburarile neuro-endocrine si metabolice pe care le implica, adânceste leziunile distrofice ale peretelui venos.

Sarcina reprezinta un proces biologic normal, mentinerea ei este realizata cu eforturi inimaginabile din partea organismului matern. Acesta este supus la numeroase transformari, menite sa asigure atât o dezvoltare optima a fatului cât si o adaptare perfecta a mamei la noile conditii. Totusi, în ciuda acestora, sarcina lasa asupra organismului matern o ''amprenta'' nedorita, ce poate fi în unele cazuri chiar si invalidanta. Este vorba de boala varicoasa, care continua sa fie, alaturi de vergeturi si ptoza abdominala sau mamara, unul din stigmatele sarcinii.

Aparitia varicelor în timpul sarcinii, în afara conditiilor favorizante descrise anterior, poate fi explicata atât prin cresterea presiunii intraabdominale, având ca efect comprimarea trunchiurilor venoase si împiedicarea circulatiei de întoarcere, cât mai ales prin substantele endocrine circulante, care determina modificari ale peretilor vasculari, în sensul slabirii rezistentei lor la presiune.

Astfel, sarcina poate deveni un factor determinant, la o tânara femeie, care pâna la acel moment prezenta doar conditii sau factori favorizanti pentru aparitia bolii varicoase, sau se poate constitui într-un factor agravant în evolutia unei boli deja existente.

În evolutia bolii varicoase distingem doua etape: de debut (prevaricoasa) si stadiul de varice constituite.

Debutul este lent, manifestat prin fenomene subiective în special la nivelul gambelor: o senzatie de neliniste, (care îndeamna bolnavul sa mearga sau sa-si maseze gamba), discrete amorteli si o senzatie de greutate a gambei, fenomene care apar dupa stat prelungit în picioare, eforturi intense sau o pozitie sezânda îndelungata si dispar în pozitie culcata, cu picioarele usor ridicate fata de planul corpului. Pot apare si semne obiective ca cianoza portiunii inferioare a gambelor, însotita de un edem discret la acest nivel.

În stadiul de varice constituite, se observa “coloane” venoase dilatate, cu traseu sinuos, serpuitor, care apar initial în portiunea superioara a gambei. La compresiunile mai importante, aparute în micul bazin, în special în a doua parte a sarcinii, se pot dezvolta si varice în regiunea organelor genitale externe, varice vulvo-vaginale, impresionante pentru o pacienta neavizata. Acestea sunt prezente doar pe timpul sarcinii, ele regresând în totalitate, la majoritatea cazurilor, dupa nastere.

Edemul , care initial era discret, disparând dimineata, se extinde în suprafata si profunzime, devenind permanent, odata cu instalarea insuficientei venoase cronice. Tegumentele vor fi subtiate, transparente, lucioase, cu zone de hiperpigmentare, eczematoase, cu pilozitate redusa si foarte sensibile la traumatisme, chiar de intensitate foarte redusa. Variceler netratate, pot evolua cu dezvoltarea unor complicatii cum sunt: ulceratia de gamba, ruptura varicelor cu hemoragia consecutiva si tromboflebita .

Conduita terapeutica în boala varicoasa este întotdeauna adaptata stadiului evolutiv al bolii. Ca masuri profilactice , de prevenire a aparitiei bolii, sau de limitare a extinderii leziunilor deja constituite, mentionam evitarea ortostatismului prelungit (statul în picioare fara miscare cu contractura musculara a membrelor inferioare), evitarea încaltamintei plate, fara toc, la fel ca si evitarea expunerii prelungite la soare.

Din primele luni de sarcina, este indicat ca viitoarea mama sa poarte ciorapi elastici, pe toata lungimea membrelor inferioare (sau cu chilot inclus), care exercita o presiune gradata, între 75 si 120 deni, mai strânsi în partea de jos a piciorului si mai largi în regiunea coapselor. Acesti ciorapi vor fi trasi dimineata, înainte de a coborî din pat si vor fi purtati, pe cât posibil în tot cursul zilei. Ciorapii sunt gasiti în diferite variante de culoare si marime la majoritatea magazinelor de profil, sunt subtiri si usor de suportat.

O atentie deosebita va fi acordata regimului alimentar, care pe lânga asigurarea unui aport caloric si vitamino-mineral corespunzator va trebui sa previna constipatia si obezitatea, printr-o dieta bogata în legume si fructe. Daca este cazul, pentru reglarea tranzitului intestinal, vor fi folosite si ceaiuri laxative sau supozitoare cu glicerina

Profilaxia impune controale periodice (chiar lunare), cu consultarea obligatorie a unui medic specializat în flebologie, în cazul aparitiei unor varice mai mari sau cu traseu în regiunea vulvovaginala. Pacientele cu profesii care implica eforturi fizice mari, ridicarea greutatilor sau statul prelungit în picioare, vor trebui sa aleaga: continuarea serviciului cu riscurile mentionate anterior, în schimbul banilor, sau acceptarea concediului prenatal si protejarea sanatatii!

Încurajarea activitatilor sportive usoare (inclusiv înotul sau mersul pe jos), este întotdeuna benefica unei femei gravide.

Tratamentul medicamentos vasoprotector sau flebotonic este total contraindicat la femeia gravida sau care alapteaza.

Dat fiind ca aceasta stare, de sarcina si dupa sarcina câteva luni, este tranzitorie, în aceasta perioada sunt excluse gesturile chirurgicale asupra varicelor, indiferent cât de mari si dizgratioase apar ele. Majoritatea venelor vor reveni la dimensiunile lor normale, prin procesul fiziologic specific lauziei. Abia dupa un an de zile si numai ca urmare a unui examen de specialitate, se poate discuta problema rezolvarii varicelor restante.

În prezent, tratamentul curativ are o paleta de elemente ce pot fi folosite în diferite combinatii, pentru obtinerea unor efecte morfologice, functionale si nu în ultimul rând estetice optime.

Acestea includ extirparea pachetelor varicoase prin tehnici microchirurgicale, cu incizii ce devin la câteva luni practic invizibile, laserterapia si scleroterapia. La pacientii tineri este recomandata evitarea pe cât posibil a extirparii în totalitate a venei safene (clasica smulgere venoasa), aceasta constituind, în unele cazuri de urgenta, un rezervor natural de proteza vasculara biologica.

În cazurile evoluate, numai un medic chirurg cu experienta în chirurgia vasculara si în acelasi timp cu temeinice cunostinte de chirurgie plastica, poate oferi solutia terapeutica salvatoare.

Este bine sa vedem unde putem ajunge, ca sa stim de ce sa ne ferim!


De pe:
http://www.medestet.ro/ro/varicele.php

Avem voie sa folosim laxative si supozitoare cu glicerina in timpul sarcinii?
Simona
Simona

Numarul mesajelor : 120
Data de inscriere : 05/02/2008

Sus In jos

sarcina si varice Empty continuare

Mesaj  Simona Lun Mar 10, 2008 2:17 pm

ulceratia de gamba,
ULCER AL GAMBEI

Plaga persistenta a gambei, de origine circulatorie. Un ulcer al gambei este cauzat de cele mai multe ori de o insuficienta venoasa (acumulare de sange in vene) a membrelor inferioare consecutiva unei flebite mai vechi sau mai recente sau unor varice (atunci se vorbeste de un ulcer varicos). Plagile care au alte cauze (infectie locala, cancer) sunt numite ulceratii. Toti factorii care favorizeaza leziunile vasculare predispun la ulcere: sarcina, profesie care obliga la stationarea indelungata in picioare, pentru ulcerele venoase; tabagism, alcoolism, diabet, hipercolesterolemie (nivel excesiv de colesterol in sange), hipertensiune arteriala, pentru ulcerele arteriale. Adesea, un ulcer apare ca urmare a unui traumatism local: lovitura, ranire, scarpinat etc. Ulcerul formeaza o plaga de suprafata variabila, unde straturile superficiale ale pielii sunt distruse.

Tratament - Acesta vizeaza concomitent ingrijirea simptomelor si a cauzei ulcerului. Ulcerul este dezinfectat cu regularitate cu ajutorul antisepticelor, alte ingrijiri locale se desfasoara in faze succesive, determinate de evolutia plagii. In paralel cu ingrijirile locale, care sunt indelungate, dificile si pot necesita o spitalizare, este necesar sa se acorde atentie ingrijirii cauzei ulcerului. Un ulcer venos va fi tratat prin repaus, picioarele se vor tine mai ridicate decat spatele in pozitia culcat, si se vor purta bandaje elastice sau ciorapi speciali, acestia trebuind sa nu fie prea stransi pentru a nu bloca circulatia arteriala. Tratamentul unui ulcer arterial face apel la repaus, picioarele trebuind sa fie inclinate in jos, la suprimarea tutunului si alcoolului, la tratamentul unui eventual diabet si la cel al arteritei.

Prevenire - Este foarte important a se asigura o buna prevenire a ulcerelor gambei, adica de a ingriji orice varice sau boala venoasa inainte de formarea unui ulcer.

De pe:
http://www.sfatulmedicului.ro/Dictionar_medical/ulcer_al_gambei_7946.html

Ce inseamna si la ce poate duce:
“ruptura varicelor cu hemoragia consecutiva “

tromboflebita .
Tromboflebitele superficiale sunt afectiuni inflamatorii, de regula circumscrise si abacteriene, ale peretilor venelor subcutanate, insotite de formarea de trombusi aderenti. Comparativ cu trombozele venelor profunde importanta lor este mica ; ele nu se embolizeaza decat foarte rar, practic niciodata letal, au tendinta spontana la vindecare, desi ocazional se pot extinde la venele profunde sau pot fi septice (supurate), si nu lasa decat in mod exceptional sechele invalidante.

Incidenta tromboflebitelor superficiale nu este cunoscuta, dar survin mai frecvent in unele situatii, in special pe vene varicoase, vene cateterizate si dupa administrarea intravenoasa de substante iritante. Uneori sunt revelatoare ale unor boli sistemice care le-au favorizat aparitia.

Simptome
Vena superficiala inflamata si trombozata apare sub forma unui cordon ferm, dureros la presiune, tractiune sau spontan, mai neregulat sau monoliform in cazul flebitelor varicoase, cu tesuturile din jur de obicei edematiate, iar tegumentele supraiacente eritematoase si calde. Edemul este totdeauna localizat la nivelul procesului flebitic ; un edem difuz distal de obstructie, are o alta cauza si se poate datora unei TVP asociata.

Fenomenele generale, ca febra si tahicardia, in general sunt absente sau nu se datoreaza tromboflebitei, ci bolii de baza ; numai in cazuri rare, ca in flebitele supurate izolate sau flebitele varicoase extensive, cauza fenomenelor generale are o origine locala.

Fenomenele inflamatorii dispar spontan in cateva zile sau saptamani si lasa adesea in urma lor un cordon indurat si indolor, care poate fi definitiv, precum si o pigmentare bruna-galbuie care dispare cu timpul. Venele recanalizate sunt susceptibile la recidiva, mai ales daca persista cauza care a provocat tromboflebita. Emboliile sunt practic absente si niciodata mortale prin ele insele.

Forme cu tablou clinic particular
Flebita varicoasa survine in varicele primare in teritoriul safenelor, este frecvent extensiva si intereseaza adesea comunicantele, dar, in absenta repausului la pat, de regula nu se extinde la venele profunde. In cazul varicelor secundare localizarea flebitei poate fi si la membrele superioare. Flebita varicoasa iatrogena este obiectivul tratamentului sclerozant al varicelor.

Flebita migratorie intereseaza de regula portiuni circumscrise de vene subcutanate mici, aparent indemne, cu prindere succesiva, la intervale de timp variate, a altor teritorii venoase, apropiate sau la distanta (flebita saltanta). Ocazional pot fi afectate vene de organ sau vene profunde, iar recidivele sa intereseze si vene subcutanate mari. De multe ori nu se gaseste nici o cauza (forme idiopatice), dar alteori flebita migratoare insoteste o tumora maligna, in special a organelor abdominale- colon, pancreas - sau a tractului respirator, care poate fi ignorata, o trombangeita obliteranta, in care caz poate constitui un semn de debut, sau o boala infectioasa generala.

Boala Mondor este o tromboflebita superficiala, uneori recidivanta, localizata la nivelul venelor toracoepigastrice. Modificarile locale sunt relativ putin simptomatice si evolueaza subacut spre cronic. Vindecarea se face in cateva saptamani cu o induratie fibroasa. Sunt mai afectate femeile, mai ales cele la care s-a practicat o mastectomie omolaterala.

Tromboflebita supurata este o flebita superficiala septica, abcedata. Survine de obicei in cursul unei septicemii, mai ales post abortum, sau dupa un cateterism venos, in care caz poate genera o septicopiomie, cu embolii pulmonare septice sau endocardita acuta, uneori localizata exclusiv pe cordul drept. Fenomenele inflamatorii locale sunt marcate. Abcesul venos poate fistuliza la tegumente.

De pe:
http://www.netmedic.ro/boli-cardiovasculare/tromboflebita

Din: “Forme cu tablou clinic particular “ nu am inteles mare lucru, dar pot sa povestesc ce mi
se intampla mie si poate imi raspunde cineva ce am si ce pot sa fac pentru ca la doctor au spus ca nu trebuie sa fac nimic.
Mi se fac venisoare din acelea mici roz-mov, se fac mai multe la un loc dupa care se sparg cred, se face ca o vanataie care se si vindeca ca o vanataie. Este normal sa se intample asta? Tot ce fac acum este sa imi pun pansament cu rivanol pe ele, ung cu hepatrombin 50 000 si port ciorapi pentru varice (18-22mmHg http://www.relaxsan.it/). Mai trebuie sa spun ca dupa prima sarcina in care mi s-au inmultit varicele cam inca de 2 ori pe cat aveam, am facut o operatie. Am fost operata la clinica Medvarix(http://www.medvarix.ro/varice.html), de catre dl. dr. Salim Abdulah. Sunt foarte nemultumita de operatie, om o gramada de semen pe picioare. Au spus ca va fii totul laser si ca nu voi ramane cu nici un semn ceea ce nu a fost adevarat. Au fost cu injectii si taieturi, cred ca smulse si dupa ½ an au inceput sa apara altele. Mai bine nu le operam ca inainte nu imi apareau asa repede altele. Cat timp trebuia sa iau detralex dupa operatie? Cei de la clinica au spus cam 2 luni iar medical de familie a spus ca trebuia macar ½ an.

Complicatiile bolii varicoase

Daca tratamentul chirirgical nu se s-a efectuat in timp util (primii doi-trei ani de la aparitie) varicele de la picioare evolueaza spre forme mai complicate.
Tromboza venoase superficiala (tromboflebita varicoasa sau varicoflebita). Aceasta consta in coagularea intravasculara a sangelui din interiorul unui pachet varicos sau a trunchiului venos principal dilatat excesiv.
Tulburarile trofice cutanate
Aceste tulburari se instaleaza treptat si cuprind m ai multe stadii evolutive, cu leziuni caracteristice la nivelul pielii piciorului afectat. Astfel de leziuni pot fi: modificarea culorii pielii (de la roz-rosu la brun maroniu), umflaturi care provoaca mancarimi, gamba care capata duritatea gipsului sau ulcer de gamba (situat de obicei pe fata interna a gambei). Ulcerul varicos este trenant, greu caracterizabil. Foarte frecvent, acesta se infecteaza si se extinde.
Fistula venoasa interna
Aceasta se produce prin ruptura unui pachet varicols, determinand o hemoragie masiva. Singura solutie in acest caz este interventia chirurgicala.

De pe:
http://www.desprecopii.com/info.asp?id=968


HEPARINA
“Bazofilele au rol în coagularea sângelui, prin intermediul unei substanțe anticoagulante numită heparina, conținută în granulații. Tot datorită heparinei leucocitele bazofile au rol în metabolismul lipidelor, heparina favorizând dizolvarea chilomicronilor și dispersia lor în particule fine ce pot fi mai ușor utilizate de către țesuturi.”
De pe:
http://www.ebacalaureat.ro/c/6/72/294/0/COMPONENTELE-SANGELUI

PROGESTERON
http://dictionar.romedic.ro/progesteron
http://www.copilul.ro/a_3_592_Varicele___o_afectiune_frecventa_in_timpul_sarcinii.html- de aici am dedus ca progesteronul este ,si el, vinovat pentru varicele din timplu sarcinii, cum influenteaza peretii venosi? Daca fac tratament local pentru fixarea sarcinii cu progesteron (utrogestan), afecteaza varicele de la picioare.

Din ce am gasit m-am lamurit si nu. Mai multe raspunsuri nasc si mai multe intrebari. In final cat este de grava boala asta a varicelor, cand trebuie sa ma sperii cu adevarat si sa fug la spital. Medicul ginecolog a spus ca atunci cand simt pe vena ceva cald, umflat, dureros de culoare rosie.
Simona
Simona

Numarul mesajelor : 120
Data de inscriere : 05/02/2008

Sus In jos

sarcina si varice Empty Frumusetea Maternitatii - Fotografii

Mesaj  Mihaela Nazarie Dum Ian 24, 2010 5:31 pm

Pentru viitoarele mamici!

Perioada sarcinii este o perioada absolut speciala in viata unei femei si sentimentele materne pe care le are o viitoare mama sunt unice. Se produc multe schimbari pe perioda sarcinii iar frumusetea unei femei este cu adevarat speciala in perioda maternitatii. Eu vin cu o invitatie ptr voi si anume, o sedinta foto in studio insarcinata, pe care sa o pastrati toata viata!
Aici puteti admira un exemplu: Roxana, insarcinata in luna a 9a.

http://mihaelanazarie.blogspot.com/2010/01/album-maternitate-roxana.html

Daca v-ati dori o amintire la fel va rog sa-mi scrieti la adresa: creativecinephoto@yahoo.com
Ma gasiti in Bucuresti si Bacau.
Mihaela Nazarie
Mihaela Nazarie

Numarul mesajelor : 7
Localizare : Bucuresti, Bacau
Data de inscriere : 24/01/2010

http://www.creativecinephoto.com

Sus In jos

sarcina si varice Empty Re: sarcina si varice

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum