scoalamamei
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

intre mit si realitate

2 participan?i

In jos

intre mit si realitate Empty intre mit si realitate

Mesaj  ioana Dum Mar 02, 2008 7:13 pm

Femeia insarcinata este luata de evidenta de o echipa de medici formata din medicul de familie si cel obstetrician. Cel mai adesea ea se prezinta prima oara la medicul obstetrician pentru confirmarea diagnosticului de sarcina. Acesta efectueaza prima ecografie, de obicei transvaginala pentru a putea evidentia fatul. Cu aceasta ocazie stabileste cu femeia insarcinata un plan de analize pentru a verifica starea de sanatate a viitoarei mame.

In mod normal cu aceste date femeia se indreapta spre medicul de familie care realizeaza un tablou complet al starii de sanatate al acesteia si o indruma la analize de laborator.

Analize de laborator obligatorii sunt : hemoleucograma completa, grup sanguin si Rh, transaminaze, uree, creatinina, sideremie,magnezmie, glicemie, serologie Hiv si sifilis plus examen sumar de urina.Recent s-a introdus obligatoriu testul de provocare la glucoza O”sulivan pentru depistarea unui eventual diabet gestational. Alt test obligatoriu in alte tari este triplul test recomandat acum a fii efectuat la orice gravida indiferent de varsta sa. Acesta se efectueaza din sange in saptamana 14-16 de gestatie si indica riscul de sindrom Down – in functie de acest rezultat se indica sau nu efectuarea unei amniocenteze.
Tot pentru a preveni o eventuala sarcina cu malformatii se indica urmatoarele teste pentru depistare Chlamydia, Toxoplasma,Cytomegalvirus, Rubeola, virusuri hepatitice B si C.
Toate aceste analize se efectueaza in primele saptamani de sarcina si nu se mai repeta de-a lungul sarcinii cu exceptia examenului de urina care ar trebui efectuat lunar pana in luna a 8-a si bilunar din luna a 8-a si a hemoleucogramei si glicemiei in saptamana 30 de sarcina.
In plus femeile care au Rh-ul negativ ar trebui sa isi dozeze lunar anticorpi antiRh.

Vizita la medicul de familie trebuie sa fie pe toata perioada sarcinii lunar.Acesta trebuie sa se preocupe de stare dumneavoastra de sanatate, sa masoare circumferinta abdominala, sa masoare tensiunea arteriala, sa faca roll-over testul – test de verificare a probabilitatii eclampsiei (hipertensiunii) in timpul sarcinii. Apoi sa sustina cursuri prenatale si de puericultura si sa planifice concediul prenatal.

Vizita la medicul obstetrician trebuie sa fie la 4-6 saptamani pana in saptamana 36 apoi la 2 saptamani.Ecografia este importanta mai ales in primele luni deoarece poate depista eventualele malformatii ale fatului. La sfarsitul sarcinii ecografia aduce doar informatii despre pozitionarea si greutatea copilului, in acest moment vizita la medic constand in asculatrea batailor cardiace fetale. Examen cito-biologic din secretie vaginala si Babes-Papanicolau trebuiesc efectuate la inceputul si sfarsitul sarcinii. Medicul obstetrician are obligatia de a va informa despre tipurile de nastere si anestezii si sa planifice impreuna cu dumneavoastra locul si modul de desfasurare al nasterii.

Dar toate aceste vizite la medici, analize, investigatii si manevre trebuiesc a fii efectuate conform unui plan si este necesara existenta unei persoana care sa coordoneze aceste evenimente. In acest scop in tara au fost infiintate mai multe centre denumite generic Scoala mamei care sunt alcatuite dintr-o mare echipa de medici de familie, ginecologi, psihologi, kinetoterapeuti si moase.


In Timisoara este unicul centru unde viitorii parinti pot urma cursuri prenatale (modificarile organismului matern in sarcina, nutritie, combaterea factorilor de risc in sarcina,cumparaturi necesare in asteptarea nou-nascutului, travaliu si pregatire pentru nastere – respiratie, posturi, bagajul pentru spital) si cursuri de puericultura ( ingrijirea nou-nascutului, alimenatie, alaptarea naturala si artificiala, baita nou-nascutului, lectii de urgenta in caz de febra, colici, varsaturi, diaree, sughit etc) este Scoala mamei Junior. Viitori tati care participa la aceste cursuri sunt recompensati cu 10 zile suplimentare de concediu de odihna la sosirea bebelasului.
ioana
ioana
Admin

Numarul mesajelor : 56
Data de inscriere : 16/01/2008

http://www.scoalamamei.com

Sus In jos

intre mit si realitate Empty Re: intre mit si realitate

Mesaj  liana10 Sam Mar 15, 2008 2:34 am

Vrem si noi sa participam la cursurile de puericultura. Va rog sa lasati o adresa si un nr. de tel.
Va multumesc!

liana10

Numarul mesajelor : 2
Data de inscriere : 15/03/2008

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum