scoalamamei
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

intarcatul

In jos

intarcatul Empty Re: intarcatul

Mesaj  Psih. Dum Oct 26, 2008 1:13 pm

Salut Iulia! In primul rand imi cer scuze pentru raspunsul tarziu... Ioana m-a anuntat ca am intrebari pe forum insa ultima perioada a fost pentru mine destul de incarcata. Acum oarecum, lucrurile sunt pe un fagas stabil, asa ca am sa pot fi mai prompta in raspunsuri.
Cat despre intarcat, dupa cum probabil stii, este indicat sa aiba loc undeva intre 6 si luni, cand copilasul deja primeste de la mama-natura dotarea pentru a manca si digera un alt tip de mancare (fiziologic). Totodata, se presupune ca pana acum, alaptatul la san si-a adus aportul in a intari relatia cu mama, si a crea la copil o forma (incipienta) de atasament securizant pregatind astfel pasii pentru o urmatoarea etapa in relatia mama-copil: o oarecare independenta fata de prezenta fizica a mamei, increderea in existenta unei mame iubitoare si in statusul sau de copil iubit. De aici, trecerea la patul propriu al bebelusui, la camera proprie a bebelusului, la scaunul pentru masa s.a.m.d.
Deci da Iulia, te-ai gandit bine, e momentul sa o intarci pe Teodora. Acuma, ca orice schimbare ce o aducem in viata copilului nostru, si aceasta, trebuie sa vina treptat si cu blandete, permitand copilului sa imbrace aceste aspecte noi in culori pozitive ( pentru ca nu pot intelege ca "e bine", trebuie sa ofere valori pozitive, de non-ofensiv) si totodata, sa se adapteze la ele. Ca orice proces adaptativ, si acesta necesita timp si ceva efort. Efortul tau va fi acela de a gasi formula potrivita pentru copilul tau de a il hrani fara san (cat de dilatat sa fie laptele, cum ii place sa manance alemntele solide, cum se va comporta corpul sau - stomacul in special la inceput - la digerarea alimentelor solide, etc) si a face asta provocand cel mai mic disconfort psihic pentru copil. Efortul sau va fi acela de a isi forma noi deprinderi de a se hrani, incepand sa utilizeze si masticatul, si alte simturi mai preponderent, cum e mirosul si pipaitul a tot felul de alimente ce le poate tine in manuta (finger foods - morcovei, macaroane, banane etc) sau simti odoric la bucatarie cu tine in timp ce gatesti. Copilul e dornic sa cunoasca la varsta asta, si face asta cu gurita sa, asa ca dandu-i in manuta ceva ce poate papa, il va introduce instinctiv la gurita. Daca ii place gustul si mirosul, il va papa (de aceea trebuie sa si ai grija ce ii dai in mana). Va dezvolta treptat o preferinta pentru alt tip de mancare, care fiind mai consistent decat laptele pe care il primeste de la san, il va prefera mai mult. Acuma, este foarte posibil ca, ceea ce face - sa pape lapte in timpul noptii, din abundenta chiar, sa fie si datorita faptului ca prefera o mai mare apropiere cu confortul si caldura oferite de alaptat. Asigura-te ca copilul tau simte ca ii esti alaturi, mai ales cu noile schimbari care urmeaza sa i le aduci in viata. Si in rest, ai incredere ca este suficient de pregatit sa treaca la alte etape din dezvoltarea sa.
Orarul dupa care il vei hrani, il va invata. Ia lucrurile simple, cele trei mese din zi, ca fiind de baza. In timpul noptii, ofera-i mai putin lapte, constienta fiind de faptul ca, pentru a fi satula, fetita are nevoie sa manance cateva minute, nu cateva ore (asta chiar si daca laptele si-a pierdut consistenta). Dimineata cand se trezeste ofera-i de mancare, mai putin lapte, mai mult mancare solida. Peste 3-4 ore, ofera-i din nou. Limiteaza laptele, la o masa pe zi (de preferat seara inainte de somn). Iar daca nu vrea sa manance la mesele stabilite de tine (in functie de nevoile ei), o poti lasa sa astepte putin pana la urmatoarea masa, nu i se intampla nimic. Nu o lasa insa sa infometeze! E nevoie sa fi atenta in primele zile in care ii refaci orarul de mancare, sa fi atenta la ce preferinte are, ce ii place sa manance, la cat timp ii trebuie pana ii e foame din nou, la a ii stabili un program de a papa in functie de aceste nevoi ale ei si in functie de etapa din viata in care e. Fi constanta in in acest orar si ea se va acomoda.
Fii atenta la alergii pe masura ce introduci alimente noi! Exclude alimentele la care esti tu sau partenerul alergica, si pe celelalte ofera-i-le in cantitati reduse, de 2-3 ori pana sa i le introduci in alimentatia zilnica.
Sper ca ti-am fost de ajutor! Anunta-ma cum decurge treaba!
Succes!

Psih.
Vizitator


Sus In jos

intarcatul Empty intarcatul

Mesaj  iulia Mier Sept 24, 2008 11:50 pm

Theodora a facut 1 anisor si m-am gandit ca este cazul sa o intarc pentru ca citisem ca dupa un an laptele matern nu mai este destul de bogat in nutrienti... Pentru ca este foarte dependenta de tzitzi (asa adoarme si noaptea mai trage) intampinam dificultati, in sensul ca nu prea avem o masa pe care sa o inlocuim si sa introducem treptat laptele de vaca. Ea bea tzitzi fie la amiaza inainte de a dormi, dar f putin si seara la culcare+toata noaptea(numai ea stie cat!) Am incercat sa ii dau seara, flamanda fiind dar bea cateva guri si ma impinge. Mentionez ca ea pana acum nu a stiut de biberon, apa si sucul le bea din cana... Am incercat si cu cana si cu biberon(rotund si anatomic) si acelasi rezultat, cateva inghitituri. M-am gandit ca niciodata nu i-a fost f.foame, alta problema:cand ii este ei f.foame?! De vreme ce toata noaptea bea lapte, prima masa o luam la 12, ca pana atunci nu vrea nimic, doar ne sculam la 9 jum. La2 jum facem nani, tot cu tzitzi si iar nu mai vrem nimic pana la 5-5 si ceva, iar la 9 cand ne pregatim iar de culcare nu e deloc infometata... Mananca orice altceva, dar din lapte f.f putin... Acum ma gandesc sa ii schimb programul, dar cum? sa o trezesc de dimineata? ca dormitul asta lung ne da programul peste cap.., pranzuk, la 5? cine a mai vazut?!
Mihaela draga, te rog din tot sufletul sa ma ajuti cu un sfat! Mentionez ca tati nu e cu noi...

Uite am gasit asta pe net:
" In America este recomandat alaptatul pe termen foarte lung si intarcatul in ritmul decis de copil. Adica nu dintr-o data si nu la decizia mamei. Copilul trebuie sa fie cel care se desprinde, nu mama cea care il impinge. Bineinteles, mama trebuie sa ii prezinte alternative, sa il tenteze sa renunte, sa ii trezeasca interesul in alte activitati (pentru ca alaptatul este pentru un copil mai mare nu in primul rand o sursa de hrana, ci un mod de a capata atentia mamei, de a se simti iubit, protejat). Asa ca daca mama petrece timp cu el si fara sa il alapteze, sau daca ii arata afectiunea tot timpul, copilul se va simti suficient de independent incat sa renunte la alaptat. "
Ce parere ai?

Multumesc si te pupam!
iulia
iulia

Numarul mesajelor : 25
Varsta : 59
Localizare : Circumvalatiunii
Data de inscriere : 02/02/2008

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum