scoalamamei
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

comunicarea intrauterina cu bbeul

2 participan?i

In jos

comunicarea intrauterina cu bbeul Empty comunicarea intrauterina cu bbeul

Mesaj  ioana Dum Mar 02, 2008 7:18 pm

redimensionează relația mamă-făt - susține că, în burtă, copilul așteaptă un semn de la părinții lui. Copilul - încă din perioada liniștită din burta mamei - este capabil să poarte un dialog surprinzător cu aceștia. Cercetătorii olandezi și francezi susțin că - dacă apropierea și comunicarea cu micuțul reușește, perioada de sarcină va fi mai frumoasă, nașterea mai ușoară, relația dintre soți mai bună, iar familia mai unită.Simțul tactil (atingerea) este prioritar în procesul de comunicare. Mâinile - sau mai bine zis - simțul tactil, sunt cele prin care mama și tata pot comunica între ei și de asemeni cu copilul.


Ce înseamnă haptonomia?
Noțiunea de haptonomie provine de la cuvintele grecești hapto și nomos. Hapto inseamna "eu ating, mă unesc cu ceva, stabilesc un contact", iar nomos înseamnă "regula". Să vedem ce se întâmplă în cursul unei nașteri conduse după principiile haptonomiei: în timpul controalelor prenatale, când doctorul palpează burta pacientei sale, el o atinge de fapt. Conform haptonomiei, atingerea nu e doar rațională, ci și emoțională, antrenând toate simțurile, încercând să-l facă pe "interlocutor" să se simtă puternic și să perceapă sentimentele celuilalt. Oricât de ciudat ar părea, aceasta este o calitate pe care o are orice om, dar, la cei mai mulți dintre noi - această calitate este atrofiată sau puțin modificată. Ea poate fi însă activată. În vreme ce atingerea reală (de exemplu în timpul unui consult medical) determină o contracție involuntară a musculaturii și țesuturilor, contactul haptonomic are efectul contrar: pielea și musculatura se destind și chiar și psihicul se relaxează. În corp se răspândește o căldură plăcută, iar pacientul se simte capabil să realizeze contactul cu celălalt.
Totul depinde de tine. În viața de zi cu zi, suntem nevoiți să păstrăm o anumită distanță față de ceilalți. De aceea, relaxarea, starea de bine nu reușește întotdeauna din primele momente, chiar dacă profesorul de haptonomie este foarte experimentat. Dimpotrivă, gravidele și viitorii tați reușesc, deseori, doar după o oră de inițiere - să se apropie haptonomic de bebelușul lor. Fătul, dornic, ca orice ființă umană - de dragoste și contact social, se bucură de sprijinul primit și reactionează la el. Uneori, uterul și musculatura abdominală se relaxează în asemenea măsură, încât mișcările copilului dintr-o parte în alta sunt ușor de văzut din afară. Cei care se bazează pe haptonomie pot invăța să-și intensifice și să-și clasifice sentimentele, trăirile. Viitoarele mame care suferă contracții premature își pot atenua durerile și frica prin contactul afectuos cu copilul lor: în consecință, burta se relaxează imediat, iar bătăile cordului (inimii) fetal se temperează, se normalizează. De asemenea, durerile cedează. Un uter moale și relaxat îi lasă fătului mai mult spațiu și libertate de mișcare, chiar și în ultimele luni de sarcină. Placenta e astfel irigată mai bine cu sânge, iar copilul primește în acest fel mai mult oxigen.
De asemenea, părinții pot învăța să-și întâmpine haptonomic copilul la venirea lui pe lume. Aceasta nu înseamnă că nașterea va fi mai puțin dureroasă - însă durerile vor fi mai ușor de suportat - dacă femeia se concentrază asupra copilului, iar musculatura abdominală și țesuturile perineale vor fi moi și elastice. Dacă nașterea nu avansează, deoarece poziția capului fetal nu este optimă, mama poate să încerce o corectură a poziției: "Vino puțin înapoi" spun mâinile ei. Teama de a nu manipula copilul este nejustificată. Copilul este dascălul - spun specialiștii. El arată foarte clar ceea ce îi place și ce nu. Astfel, părinții învață de pe acum să-i respecte personalitatea, iar acest lucru constituie o experiență benefică pentru copil. Taților li se cere o delicatețe și o grijă cu totul speciale. Dacă vor să fie aproape de copil, ei trebuie să-l atingă încă dinainte de a se naște, prin pielea și corpul viitoarei mame. Pe copiii asistați haptonomic la naștere, contactul anticipat cu lumea exterioară și atenția care li se acordă îi face mai puternici. Părinții își cunosc copilul cu mult timp înainte de venirea lui pe lume, ceea ce avantajează evoluția unor etape ulterioare nașterii.

Asculta,inregistreaza si trimite email cu bataile inimii copilasului tau,miscarile si loviturile lui din burtica si chiar cum sughite!

Cat de emotionant poate fii sa asculti cum loveste cu manuta sau piciorusul in burtica ta,cum sughite el asa micut si cum ii bate inimioara rapid rapid ca un calut la galop chiar la tine acasa! Poti asculta toate aceste sunete in ultimul trimestru de sarcina. Inimioara fatului bate foarte rapid-intre140 si 180batai/minut- de unde si asemanarea cu un cal la galop.Cand sughite se vor auzi 2 sunete rapide ca de toba, cand se misca se vor auzi sunete ca bulele de gaz dintr-o sampanie tocmai desfacuta.Poti auzi chair si cum circula nutrientii spre fat ca o vajaitura. Cum se procedeaza? Dupa o ora-doua dupa mancare , intr-o camera linistita fara zgomot plasezi monitorul pe burtica la 2-3cm sub ombilic spre stanga sau dreapta,iti pui castile si asculti cu atentie... apoi ca totul sa devina mai interesant incepi sa vorbesti cu copilasul tau sa vezi cum reactioneaza.Chiar poti sa pui o manuta pe burtica sa asculti cum se misca spre mana ta...Poti sa pui muzica in camera sa vezi cum reactioneaza de ex la muzica de Mozart vis-a-vis de manele(). In plus este ocazia ideala ca si taticul sa participe si sa fie sensibilizat mai ales datorita faptului ca nu poate ajunge tot timpull cu voi la medicul obstetrician sa il asculte pe bebita... Si poate participa activ la sensibilizarea copilasului cu vocea lui , cu atingerea lui... Este vorba de un nou aparat aparut pe piata romanesca doar de foarte curand, detalii suplimentare le puteti gasi la http://www.bebesounds.com/products_prenatalheartlistener_description.asp
Mamicile ce iau parte la cursurile Scoala mamei Junior beneficiaza de acest aparat, grabeste-te si tu!
ioana
ioana
Admin

Numarul mesajelor : 56
Data de inscriere : 16/01/2008

http://www.scoalamamei.com

Sus In jos

comunicarea intrauterina cu bbeul Empty Frumusetea Maternitatii - Fotografii

Mesaj  Mihaela Nazarie Dum Ian 24, 2010 5:36 pm

Pentru viitoarele mamici!

Perioada sarcinii este o perioada absolut speciala in viata unei femei si sentimentele materne pe care le are o viitoare mama sunt unice. Se produc multe schimbari pe perioda sarcinii iar frumusetea unei femei este cu adevarat speciala in perioda maternitatii. Eu vin cu o invitatie ptr voi si anume, o sedinta foto in studio insarcinata, pe care sa o pastrati toata viata!
Aici puteti admira un exemplu: Roxana, insarcinata in luna a 9a.

http://mihaelanazarie.blogspot.com/2010/01/album-maternitate-roxana.html

Daca v-ati dori o amintire la fel va rog sa-mi scrieti la adresa: creativecinephoto@yahoo.com
Ma gasiti in Bucuresti si Bacau.
Mihaela Nazarie
Mihaela Nazarie

Numarul mesajelor : 7
Localizare : Bucuresti, Bacau
Data de inscriere : 24/01/2010

http://www.creativecinephoto.com

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum