scoalamamei
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

cat de dificil poate fi?

In jos

cat de dificil poate fi? Empty cat de dificil poate fi?

Mesaj  ioana Dum Mar 02, 2008 7:20 pm

Cuvinte cheie:
colostru = secreția din sân asemănătoare laptelui dar de culoare gălbuie care există din timpul sarcinii până la începutul secreției lactate propriu-zise.

Pregătirea sânului:
Pe parcursul sarcinii sânul crește în volum, mamelonul crește și el și se pigmentează. Din luna a 5-a de sarcină este posibil ca din mamelon să se exprime câteva picături de colostru. Pielea de pe mamelon se descuamează (decojește) ușor, având deci nevoie de hidratare cu ajutorul cremelor. Nu este nevoie de îngrijiri speciale ale sânului înainte de naștere. (mit: frecarea zilnică a mameloanelor cu prosopul).Înainte de fiecare supt mama trebuie să își spele sânul cu apă și săpun (atenție: ar fi de preferat același săpun și gamă de produse cosmetice și parfumuri ca mama sa nu își schimbe mirosul cât timp alăptează).

Copilul trebuie pus la sân cât mai repede după naștere pentru a stimula secreția lactată.
Factori care stimulează secreția lactată: copilul care este pus la sân cât mai des, mulsul, masajul sânului, căldura -comprese calde, lichidele, emoții pozitive, berea, metoclopramid 3 tb/zi.
Factori care inhibă secreția lactată: lipsa lichidelor din alimentație, frigul - comprese reci, stresul, emoțiile negative, efortul, exercițiul fizic intens.

Alimentația mamei în perioada alăptării
În timpul sarcinii se depun și depozite de grăsime în diferite părți ale corpului. “Laptele se fabrică pe seama mamei” = nu există lapte impropriu din punct de vedere calitativ. Dacă mama nu are un consum normal de calciu, laptele va avea necesarul de calciu deoarece există mecanisme care țin laptele la calitatea necesară pe seama mamei, astfel încât pentru exemplul dat este foarte probabil ca mama să prezinte carii sau căderea părului sau unghii friabile (se rup ușor) în viitorul apropiat. Trebuie distrus mitul conform căruia ca să ai lapte trebuie sa mănânci suplimentar - dacă mănânci exact cât mâncai înainte de sarcină vei avea lapte suficient și vei și slăbi. Însă măcar în prima lună după naștere trebuie să iei în continuare vitaminele prescrise în timpul sarcinii.
Trebuie ținut cont însă că tot ceea ce mănânci trece în lapte și ca conținut și ca gust. Astfel trebuie evitate: ciocolata, cafeaua, pepsi - cola, băuturile carbogazoase, alcoolul, dulciurile concentrate, citrice, legume, condimente, ceapă, usturoi.
Consumul de lichide trebuie menținut la aproximativ 2 litri/zi fără a depăși œ litri de produse lactate/zi.

Când începe să imi curgă laptele?
În mod normal secreția lactată începe cam în a 3-a zi după naștere. Primele două săptămâni sunt ușor neplăcute deoarece la fiecare supt se contractă uterul ca și în timpul travaliului dar la intensitate mai mică, dar această senzație dispare treptat.

Cât trebuie să mănânce copilul meu și cum îmi dau seama că a mâncat suficient?
Acest aspect trebuie urmărit cel puțin în prima lună de viață săptămânal de către medicul de familie.
Iată totuși câteva indicii:
- din prima zi de viață până în a 10-a, copilul mănâncă progresiv la fiecare masă câte 10ml/zi, ajungând să mănânce în a 10-a zi aproximativ 100ml lapte/masă, apoi progresiv până la sfârșitul primei luni de viață până la aproximativ 130-150ml lapte/masă.
- în primele două luni de viață mănâncă de 7 ori pe zi, apoi în următoarele 2 luni de câte 6 ori pe zi apoi de câte 5 ori pe zi cu interval de aproximativ 3 ore și pauză peste noapte de mininim 5-6 ore.
- scaunul trebuie să fie apos, galben auriu de 2-6ori pe zi, iar urina este intens colorată gălbui.
- copilul trebuie să ia în greutate 150-200g/săptămână sau 750-800g/lună.

Sexul și alăptarea
Alăptarea nu este un mijloc de contracepție eficient, mai ales după primele 6 săptămâni după naștere. Oricum datorită nașterii și scurgerii de lohii după naștere, sexul nu este permis în primele 6 săptămâni după naștere. Astfel că trebuie să te gândești la o metodă contraceptivă când îți începi viața sexuală după naștere.Te poți gândi la sterilet, prezervativ, cotraceptive orale (atenție doar la prescrierea medicului ginecolog deoarece unele trec și prin lapte sau inhibă secreția lactată).
ioana
ioana
Admin

Numarul mesajelor : 56
Data de inscriere : 16/01/2008

http://www.scoalamamei.com

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum