scoalamamei
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

la ce varsta scoatem suzeta si biberonul?

In jos

la ce varsta scoatem suzeta si biberonul? Empty Re: la ce varsta scoatem suzeta si biberonul?

Mesaj  Psih. Dum Apr 13, 2008 4:09 pm

Suzeta si hranitul cu biberonul au exigente specifice, de aceea le voi trata separat.

Suptul suzetei nu este doar pentru bebelusi. Este un obicei intalnit si la copii intre 2-4 ani, sau chiar la prescolari. Este un obicei care ii calmeaza si conforteaza; unii experti considera ca suzeta este folosita de copii ca "obiect tranzitional" - adica ceva ce permite copilului sa elibereze stresul si sa faca fata provocarilor din viata sa, precum inceputul mersului la gradinita sau un drum lung cu masina.
Nu este nimic gresit in a lasa copilul sa se dezvete singur de suptul suzetei. Pe masura ce va creste, va avea alte preocupari (preocupari de "copil mare" semnificativ mai importante pentru el decat folositul suzetei) - a-si face prieteni, a invata sa scrie, a-si manifesta "independenta"; va dezvolta alte modalitati de coping (adaptare) la situatiile stresante si schimbarile din viata lui, in mare parte datorita faptului ca acum are resursele necesare sa faca asta (cognitive si psihice). Totodata, daca la gradinita va observa ca majoritatea copiilor nu folosesc suzeta, va vrea si el sa se elibereze de ea. Este singura situatie cand presiunea celorlalti este de mai mare folos decat mandatele parentale.
Daca nu vrei sa astepti pana cand acest lucru se intampla, si vrei sa iei situatia in mainile proprii, iata cateva modalitati folositoare, gandite pentru a nu prejudicia copilul:
- incearca sa anticipezi perioadele in care copilul tau doreste suzeta, si sa oferi un substitut (daca foloseste suzeta cand e plictisit, planifica o activitate mai interesanta pentru el, de egs. astepti la posta, da-i o carte pe care sa o rasfoaisca; daca foloseste suzeta cand e nesigur si nelinistit, ajuta-l sa puna emotiile in cuvinte, de egs. intreaba-l, afla ce se intampla cu el, si reasigura-l de afectiunea ta prin imbratisari si pupici),
- lauda-l cand nu foloseste suzeta, sau limiteaza-i accesul la ea spunandu-i ca la gradinita sau in oras nu veti folosi lua suzeta pentru ca o pastrati pentru momente intime, private precum somnul,
- urmareste progresul copilului tau, si recompenseaza-l pentru faptul ca nu foloseste suzeta la fel de des ca inainte, fie prin stelute aurii (care daca se aduna, ii vor aduce o jucarie dorita), sau citindu-i o poveste in plus inainte de somn'
- (daca vrei sa dispara dintr-odata obiceiul) foloseste-te de "zana suzetelor" sau ceva personaj fantastic care vine intr-o noapte si ia toate suzetele copiilor marisori, lasand in locul ei un mic cadou.
- poti cere ajutorul pediatrului tau, in a incuraja aceasta etapa la copil, oferindu-i o periuta de dinti in locul suzetei, sau o alta jucarie cu astfel de semnificatie (se va face deci un schimb).
Motiv de ingrijorare ar trebui sa devina doar atunci cand copilul are dificultati in limbaj, ii afecteaza dorinta de a vorbi sau abilitatile sociale. De aceea e mai bine sa eviti acest obicei, inaintea acestei varste. Mai este bine de retinut si faptul ca, intre vartsta de 4-6 ani, apar dintisorii permanenti, si folosirea suzetei in aceasta perioada poate provoca defecte in formarea dintilor. Aceasta poate fi considerata limita de varsta pana la care obiceiul suptului suzetei este bine sa dispara. Un copil, va alege sa se elibereze de ea, in jurul vartsei de 3 ani. Nu este deci o misiune imposibila.
Cat despre frati....Copilul tau mai mare, va dori suzeta de la fratii lui, in cazul in care nu a inteles ca el este un copil mare, care nu mai are nevoie de asa ceva, sau in cazul in care, nevoile lui (de afectiune, securitate, confort) nu ii sunt substituite altfel (are nevoie sa il inveti alte modalitati de a isi satisface nevoile - ajuta-l sa verbalizeze ce simte, intrebandu-l ce are, ofera-i in continuare atentie chiar daca fratiorul cel mic te solicita, gaseste o activitate pe care doar voi doi sa o faceti impreuna). Sunt multe motivele pentru care copilul si-ar dori inapoi suzeta, inclusiv faptul ca momentul in care a fost separat de ea, nu a fost cel mai potrivit (cand a mers la gradinita, cand a fost racit, momente solicitante). De aceea e important sa fie linistit si relaxat in perioada respectiva.

Hranitul cu biberonul are multe functii. Una din ele este tranzitia de la san la un lapte cu o consistenta mai mare pentru nevoile copilului. Este de inteles deci ca atunci cand copilul este pregatit sa manance alt tip de mancare (finger foods, solide), hranitul cu biberonul sa intre pe plan secund pana la detasarea sa completa. Lucru care se va rezolva in timp bineinteles, fie din proprie initiativa, fie prin restrictionarea sticlutei doar pentru anumite perioade, cum ar fi prima masa dimineata, sau in timpul noptii, daca e cazul). Este foarte important sa nu tratati suzeta si biberonul ca, unelte de scapare sau convenienta, adica sa le oferiti copilului atunci cand convine (ca sa taca din gura, ca sa prelungiti timpul pana e gata mancarea etc). O astfel de atitudine poate sa ingreuneze momentul in care veti dori sa nu le mai foloseasca. Ca varsta potrivita acestei situatii, luati ca reper ce spuneam despre suzeta, desi in cazul biberonului este ok sa ne dorim sa se intample mai repede.

Cat despre ce se intampla in cazul in care copilul foloseste suzeta sau biberonul mai mult timp, specialistii din domeniu au pareri impartite. Unii considera ca acesti copii, vor avea dificultati in a gasi modalitatile de adaptare potrivite varstei lor pentru diferitele situatii (suptul laptelui va fi inlocuit cu ingerarea de alimente, alcool), vor tanji in continuare afectiunea mamei si ca adult (dependenta data de mama, erotism specific), vor gasi alte modalitati de satisfactie orala (fumatul). Armele cu care puteti foarte bine dejuca aceste situatii (la orice varsta)sunt afectiunea si consideratia pentru nevoile actuale ale copilului. De retinut ca, tot ceea ce aducem in viata copilului nostru, e nevoie sa fie realizat spre beneficiul lui, chiar daca acest lucru contravine cu doleantele noastre pentru el.

Am observat grija mamelor este legata in principal de perioadele limita in care se cere sa se faca sau nu ceva si care sunt consecintele. Sper din tot sufletul inca, ca aceste "termene-limita" le tratati (atunci cand le primiti) ca date orientative, indicate, care NECESITA sa fie aplicate la bebelusi in mod SUBIECTIV, tinand cont de nevoile personale, particulare ale bebelusului si situatia din familie. Ca mamici, voi hotarati ce este mai bine pentru copii dumneavoastra, folosindu-va bineinteles de sfaturile specialistilor si adaptandu-le la ceea ce experienta adunata pana acum ca mama, va face sa intelegeti despre dumneavoastra si copilul vostru.

Psih.
Vizitator


Sus In jos

la ce varsta scoatem suzeta si biberonul? Empty la ce varsta scoatem suzeta si biberonul?

Mesaj  Simona Lun Apr 07, 2008 3:09 pm

Care este momentul potrivit ca sa dezvatam copilul de suzeta si de mancatul  laptelui cu biberonul?
Exista o varsta de la care copilul nu mai are voie sa foloseasca suzeta sau sa bea cu biberonul?
Cum ii dezvata pe copii de suzeta si biberon si ce facem daca vad la fratii mai mici si vor si ei?
Cum ii poate afecta folosirea suzetei pana la o varsta nepotrivita?
Simona
Simona

Numarul mesajelor : 120
Data de inscriere : 05/02/2008

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum